Groene Propolis

Leestijd: 5 minuten

De laatste jaren worden producten zoals propolis, royal jelly en honing (rauw) veel vaker ingezet voor verschillende gezondheidsdoeleinden. Deze producten zijn zeer rijk aan verschillende voedingsstoffen en het is aangetoond dat deze voedingsstoffen ingezet kunnen worden bij zowel traditionele als medicinale behandelingen. 

Wat is propolis?

Propolis is een plakkerige substantie wat gemaakt en gebruikt wordt door bijen. Nadat propolis geproduceerd wordt door bijen gebruiken ze het om de gaten in hun nestje te dichten en smeren het  hele nestje in, na het smeren van propolis is het nestje steriel en kunnen er dus geen bacteriën in groeien. Dit geeft dus aan dat propolis sterk antibacteriële eigenschappen bevat. Maar hoe maken bijen deze bijzondere substantie dan precies?

Het zit zo, propolis wordt gemaakt uit de harsen van verschillende bomen. De bijen nemen het hars mee en mengen het met hun speeksel, neeee het is niet ieeuwww, want het speeksel van bijen bevat belangrijke enzymen. Zodra deze enzymen gemengd worden met de harsen van de bomen wordt propolis gevormd. Je begrijpt het al, de samenstelling van verschillende soorten propolis is in het algemeen hetzelfde, maar verschilt wat in percentage afhankelijk van de afkomst. Zelfs de kleur kan verschillen per regio. 

Soorten propolis

Er is niet één soort propolis waar overal te vinden is. Zoals ik eerder al aangaf verschilt de samenstelling in percentage en de kleur van de propolis per regio en dus de bomen die daar (in dat land) aanwezig zijn. Wat voor soorten hebben we dan over? Er zijn 3 verschillende propolis soorten; groene propolis, bruine propolis en rode propolis.  Er zijn voor alle drie de soorten wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar, maar de meeste zijn gebaseerd op groene propolis. Ik zal aan het eind een link achterlaten voor degene die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijke artikelen. 

Eigenschappen

Maar wat voor stoffen zorgen nou voor de uiteindelijke werking van propolis? Hoe is het antibacterieel? Dan zou je toch denken aan antibiotica? Dit waren de eerste vragen die bij mij opkwamen toen ik voor het eerst over propolis begon te lezen. Na wat speurwerk ben ik er wel ut denk ik… De samenstelling is als volgt: 50% harsen, 30% wassen, 10% essentiële oliën, 5% pollen, 5% verschillende verbindingen. Van die verschillende verbindingen zijn de polyfenolen een van de belangrijkste die het effect veroorzaakt. Flavonoïden zijn meer bekend, dit valt onder polyfenolen. Ok, maar wat zijn de polyfenolen en flavonoïden dan?

Polyfenolen zijn verbindingen die te vinden zijn in planten en hebben meerdere eigenschappen. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen. Wat doen deze dan precies? Polyfenolen kunnen meerdere acties veroorzaken; 

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Flavonoïden beschermen de cellen van het lichaam tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Daarnaast verminderen ze de afzetting van vetachtige stoffen in de bloedbaan waardoor LDL-cholesterol verlaagd wordt. Uit een onderzoek is ook naar voren gekomen dat het regelmatig innemen van polyfenolen de kans op het ontwikkelen van alzheimer met 75% vermindert. En of het allemaal niet genoeg hebben polyfenolen ook nog een bloeddrukverlagend effect. 

Groene Propolis

Groene propolis is afkomstig uit Brazilië. De bijen halen de hars van de Baccharis dracunculifolia dc-planten. Braziliaanse groene propolis bevat in belangrijke mate flavonoïden en artepillen C.

Waar voor effecten heeft Groene Propolis zoal?

  • Immuun versterkend effect
  • Hooikoorts
  • Antioxidant 
  • Antibacterieel
  • Antischimmel
  • Diabetes
  • Bloeddrukverlagend effect
  • LDL-cholesterol verlagen
  • Ziektes van het maagdarm kanaal
  • Tandheelkundige effecten
  • Gynaecologische effecten
  • Dermatologische effecten

Immuun versterkend effect

Gezonde voeding, voldoende gevarieerd eten en blijven bewegen zijn dé termen als het gaat om een gezond leven. Door onze weerstand te versterken kunnen we onze lichaam echter een handje helpen om het allemaal aan te kunnen. Vooral in de tijd van nu dat alles snel moet…

Hooikoorts

Groene propolis oplossing is goed toepasbaar bij hooikoorts. Lees in deze blog alles over toepassing bij hooikoorts.

Antioxidant 

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Veel fruit en groenten bevat antioxidanten. Van propolis weten we nu dat het dus flavonoïden bevat wat het lichaam ook beschermt tegen vrije radicalen. De radicalen waar we het over hebben zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Op lange termijn kan dit dus bescherming geven tegen ziektes zoals kanker en hart- en vaatziektes. (2)

Antibacterieel

Dat de bijen het zelf gebruiken om hun nest te steriliseren geeft aan dat propolis sterke antibacteriële eigenschappen bevat. Zodoende kan het dus heel goed gebruikt worden om bijvoorbeeld wonden mee te ontsmetten.

Antischimmel

Ja je leest het goed, naast zijn antibacteriële eigenschappen werkt het ook goed tegen schimmels. Deze eigenschap heeft met name te maken met de aanwezige flavonoïden. 

Diabetes

Door zijn sterk antioxidant werking kan propolis het risico op nefropathie (achteruitgang van de nieren) verkleinen.

Bloeddrukverlagend effect

Propolis heeft bloeddrukverlagende effecten door de polyfenolen die het bevat. Hier is het wel belangrijk te melden dat dit absoluut geen vervanger is voor medicijnen voor hoge bloeddruk. Het zou wel als ondersteuning kunnen dienen.

LDL-cholesterol verlagen

Flavonoïden beschermen de cellen van het lichaam tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Daarnaast verminderen ze de afzetting van vetachtige stoffen in de bloedbaan waardoor LDL-cholesterol verlaagd wordt.

Ziektes van het maagdarm kanaal

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat propolis ook een zuur-remmend effect heeft. Onderzoekers geven aan dat propolis mede dankzij deze eigenschappen gebruikt kan worden tegen de behandeling van maagzweer.

Tandheelkundige effecten

De antibacteriële werking van propolis kan ook in het tandheelkundig gebied ingezet worden. Zo is er aangetoond dat propolis de vorming van plaque voorkomt. Daarnaast is het ook aangetoond dat propolis de kans op tandvleesontsteking aanzienlijk vermindert. 

Gynaecologische effecten

Een veelvoorkomend vrouwenkwaaltje is candiasis (vaginale schimmelinfectie). Het kan meerdere keren voorkomen en lang aanhouden en wordt door veel vrouwen als zeer onprettig ervaren. Vooral mensen met een lage weerstand en diabetespatiënten zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Vooral bij vaak terugkerende schimmelinfecties is het zeker de moeite waard om een behandeling met propolis te overwegen. 

Dermatologische effecten

De antibacteriële, antischimmel en anti-oxidante werking van propolis kan ook ingezet worden bij dermatologische aandoeningen. Propolis heeft een positief effect op het genezen van wonden, vooral bij mensen met een diabetische voet ulcus heeft het positieve resultaten geleverd. Tijdens een klinische studie is er ook nog eens aangetoond dat het effectief is in het behandelen van acné. Dit komt met name door de antibacteriële eigenschappen zou ik zeggen. 

Hoe kan groene propolis toegepast worden?

Dagelijkse inname:

Dagelijkse inname heeft meerdere effecten. Een van de belangrijkste is het versterken van het immuunsysteem. Verder zorgt het voor een daling van de bloeddruk, en vermindert de kans op diabetes.

Toepassing op de huid:

Groene propolis druppels worden veelal ook toegepast op de huid tegen eczeem, allergische huid en om de huid te desinfecteren. Druppel direct op de huid en smeer het uit of meng met je dagelijkse crème een breng het op die manier aan. Om wondjes te desinfecteren kan het direct op de wond gedruppeld worden. 

Toepassing in de mond:

De groene propolis druppels kunnen gebruikt worden om de mondholte te ontsmetten. Los een paar druppels op in water en spoel hiermee de mondholte. Druppel direct op de aften en je zult snel effect merken. De mondspoeling kan ook goed gebruikt worden om ontsteking van het tandvlees tegen te gaan.  

Als neusspray (verstopte neus)

Druppel 15-45 druppels van de propolis oplossing met 15% in een neusspray met zoutoplossing en je hebt een zoutoplossing neusspray met 1-3% propolis. 

Hoe kies je de juiste propolis?

Het belangrijkste is om goed te kijken naar de gebruikte hulpstoffen, of deze hulpstoffen geschikt zijn voor consumptie, de percentage propolis wat erin verwerkt is en de afkomst van de propolis. Er zijn twee soorten groene propolis beschikbaar van Lily Organics. 

Groene propolis druppels 15%: 

Bevat gedemineraliseerd water als hulpstof en 15% groene propolis. Dit product is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, volwassenen en mensen die allergisch zijn tegen propyleenglycol. Het lost goed op in water, ranya, koude thee, door zijn oplosbaarheid is het ook goed te gebruiken om een neusspray te maken. Bestel hier

Groene propolis druppels 30%: 

Bevat propyleenglycol als hulpstof en 30% groene propolis. Dit product is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen. Lost niet op in water, is te nuttigen door het in bijvoorbeeld yoghurt of honing te mengen of bijvoorbeeld op een stukje brood te druppelen en op die manier in te nemen. Bestel hier

Vragen

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stel ze gerust!

Je kunt ons whatsappen op nummer: 06 41 71 20 28
Mailen kan ook: info@lily-kids.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!