Hét Natuurlijke geneesmiddel bij hooikoorts, GROENE PROPOLIS !

Leestijd: 4 minuten

Wat is Hooikoorts

Hooikoorts is een ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen allergenen. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor deze allergenen terwijl andere er niets van merken. Nadat deze allergenen bij de mens “binnendringen” reageert het lichaam hierop alsof het een “indringer” is wat niet in het lichaam thuishoort en ontstaat er een allergische reactie die zich uit in bepaalde klachten. 

De oorzaken van Hooikoorts

Zelf ben ik erg geïnteresseerd hoe de reactie in het lichaam plaatsvindt, laten we zeggen beroepsmatige deformatie 😀

Goed, nadat er een allergeen in het lichaam is terechtgekomen wordt het immuunsysteem geactiveerd, er ontstaan een aantal reacties en uiteindelijk komt er een stofje genaamd ‘histamine’ vrij in de bloedbaan.

Het zou niet verkeerd zijn om histamine de boosdoener van de klachten te noemen. Histamine zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten (in de neus) verwijd worden waardoor er meer immuun gerelateerde stofjes op de plek kunnen komen. Dan begint de jeuk en het niezen meestal. Dit wordt een vroege fase reactie genoemd, nadat er zo’n reactie optreedt wordt er bij de helft van de mensen deze reactie “opgeslagen” door het lichaam waardoor er bij de volgende blootstelling aan een mindere hoeveelheid van het allergeen heftigere reacties kunnen ontstaan zoals, niesbuien, rode ogen etc. En je leest het al, niet iedereen heeft deze reacties op dezelfde allergenen. Tja, er zitten altijd pechvogels tussen…

Wat kun je er zelf tegen doen

Dit is nu de belangrijkste vraag natuurlijk. Het is goed om dit onder te verdelen in twee delen; medicamenteus advies en niet medicamenteus advies.

Ik vind het altijd heel fijn als men er zonder gebruik van medicijnen door de levensstijl aan te passen al veel aan kan doen, daarom zal ik hiermee beginnen. Wellicht is dit al bekend bij veel mensen maar hier komt het dan:

Het spreekt voor zich, maar vermijden van pollen is ontzettend lastig. Je zou dan als het ware al die maanden thuis moeten zitten zonder enige raam open te doen… Nee dat is geen optie. Beste manier om met hooikoorts om te gaan is het goed bijhouden van het weersbericht en zo veel mogelijk alleen buiten zijn als er zo min pollen in de lucht wordt aangegeven. 

Zijn er (natuurlijke) medicijnen voor?

Die zijn er zeker, maar de maatregelen die genoemd zijn blijken best effectief te werken mits het goed opgevolgd wordt. Er zijn de zogenaamde “antihistaminica” ook wel bekend als allergie tabletten, deze zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek en heb je hier geen recept voor nodig. Daarnaast zijn er ook nog de “corticosteroïden neussprays” voor de ergere klachten. Dit is niet zonder recept verkrijgbaar en moet je wel eerst langs de huisarts om hier een recept voor te krijgen. 

Deze middelen verschillen onderling in eigenschappen, zo mag de een wel bij zwangerschap en borstvoeding en de ander wordt weer niet geadviseerd. Het beste is daarom om advies te vragen bij de apotheek en niet op eigen houtje tabletten te kopen. 

GROENE PROPOLIS bij hooikoorts, hét natuurlijke geneesmiddel!

Daarnaast is er ook een natuurlijk geneesmiddel tegen hooikoorts, namelijk; Groene propolis. Deze is alleen te vinden in Brazilië. De bijen maken dit om de kiertjes in hun nest te dichten en smeren het als het ware uit in hun nest om een antibacteriële laag te vormen om het nestje op deze manier vrij van bacteriën te houden, natuurlijk antibioticum dus!

Groene propolis wordt veelzijdig toegepast mede dankzij de eigenschappen die het bezit. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van groene propolis. Het is bewezen effectief dat het de immuunsysteem versterkt. Daarnaast is het ook bewezen effectief tegen allergische reacties en wordt het toegepast bij hooikoorts. 

Het is in druppelvorm aanwezig en kan ook als neusspray gebruikt worden om de verstopte neus te openen. Propolis zorgt er namelijk voor dat de allergisch reactie onderdrukt wordt door de cellen die hiervoor zorgen niet te activeren. Hierdoor nemen de klachten van hooikoorts zoals verstopte neus af.

Er zijn verschillende producten beschikbaar op de markt, maar hé er is ook een mogelijkheid om het zelf te maken!

Gezien het feit dat groene propolis het weerstand ook verhoogd is het verstandig om de groene propolis zowel in te nemen als in de neus te sprayen; 2 vliegen in 1 klap! 

Groene Propolis neusspray maken

Wat heb je nodig:

  • Groene propolis 15% oplossing (deze is wateroplosbaar, de 30% variant lost helaas niet op in water)
  • Zoutoplossing neusspray 10mL (van de etos bijvoorbeeld)

Let op dat je een te openen neusspray flacon koopt (dit kun je navragen bij de drogist medewerker). Maak deze open en voeg 15-45 druppels groene propolis oplossing toe. Zo maak je een neusspray oplossing met een sterkte van 1-3%. Afhankelijk van de leeftijd van de persoon die het gaat gebruiken kan dit variëren. Zwenk een paar keer om, om het geheel homogeen te krijgen. 

Gebruik deze neusspray 2 tot 3 keer per dag in elk neusgat. Na ongeveer 5-7 dagen zal het effect hebben en de symptomen doen verminderen (natuurlijk verschilt het per persoon hoe lang het duurt voordat het effect heeft)

Vergeet hierbij niet om het ook dagelijks in te nemen (20 druppels per dag) voor een extra beschermend effect!

De groene propos druppels 15% kun je HIER vinden.

Literatuur:

NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rinitis. https://home/u133345p128219/domains/lily-kids.nl/public_html.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-allergische-en-niet-allergische-rhinitis#idp19419776

Symptomen bij hooikoorts. https://allesoverallergie.nl/symptomen/hooikoorts

Allergische Rhinitis. https://home/u133345p128219/domains/lily-kids.nl/public_html.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/allergische_rinitis#allergische_rinitis_achtergrond

Inhibitory activity of Brazilian green propolis components and their derivatives on the release of cys-leukotrienes. Hiroko Tani, Keiko Hasumi, Tomoki Tatefuji, Ken Hashimoto, Hiroyuki Koshino, Shunya Takahashi 

The Effect of Propolis in Healing Injured Nasal Mucosa: An Experimental Study. MohammadWaheed El-AnwarSaid AbdelmonemAhmed A. AbdelsameeaMohamed AlShawadfy, Kamal El-Kashishy

2 reacties op “Hét Natuurlijke geneesmiddel bij hooikoorts, GROENE PROPOLIS !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!